Krydda eget brännvin med Vårbrodd

Jag har roat mig att krydda brännvin på lite olika sätt. Jag har testat med björkskott, stjärnanis, vårbrodd och diverse annat. Det som fungerat bäst hittills är grässorten Vårbrodd. Det är en vanlig grästyp och den som gör att hö luktar just hö. Det som smakar och luktar är kumarin som finns i princip hela växten (osäker på roten dock).

Låt mig visa i bilder hur jag gjorde 2013års sats med Vårbroddsbrännvin.

Sax och påse

Det flesta bra historier börjar med sax och påse (stenen fick inte vara med, allt för att skapa intrig)

Sax, hand och Vårbrodd

Det mesta går att använda av Vårbrodden. Den växer nästan överallt.

test

Lägg allt i en burk och häll på brännvin. Det är viktigt att inte ha för starkt brännvin. 32% har jag tör mig är optimalt. Brännvin special är bra (förutom att kassörskorna tittar lite konstigt när man kommer med 4 flaskor…)

Stäng burken och låt den stå några veckor. Min stog 2 veckor.

Stäng burken och låt den stå några veckor. Min stog 2 veckor.

Efter två veckor.

Efter två veckor.

Sila i kaffefilter och häll i en flaska. Sedan låter jag allt stå i 6 månader.

Sila i kaffefilter och häll i en flaska. Sedan låter jag allt stå i 6 månader.

Jag borde förstås tagit bild när jag silade extraktet, men det var så fippligt att sila med kaffefilter utan kaffefilterhållare.

Smaken och doften av extraktet påminner stark om choklad.
Inför servering späder man ut med mer brännvin (ungefär som saft). Det är bara att gå på känsla. Få det att se snyggt ut.
Rolig grej att bjuda på till sin gubbröra eller någon annan klassisk rätt 😀

Kom ihåg att brännvin ska serveras rumstempererad. Många kyler sitt brännvin/snaps i frys eller kyl, det gör att smakerna försvinner. Blir ni serverade iskall snaps så bör ni misstänka kvalitetsbrister.

Dont drink and drive!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.