Samsung Chromeboook 3G

Jag har köpt en ny bärbar dator.
Jag hade lite krav…

 • Gärna 15h batteritid.
 • Det måste gå att köra Linux på den.
 • Den måste vara liten.
 • Den måste vara slittålig och robust.
 • Den måste ha tangentbord så det enkelt går att skriva.
 • Den måste vara rimligt prissatt.
 • Datorn kommer mest användas på resor och som en ”terminal” in till min andra dator.

Det gjorde valet ganska komplicerat och tidsödande.
Efter ganska mycket undersökningar så kunde jag konstatera att det inte fanns någon dator som stämde överens på min kravbild.
Den dator som kom närmast är ASUS Transfomer Pad Infinity . Det är en surfplatta med löstagbart tangentbord (eller med möjligheten att ansluta ett tangenbord, beroende på hur man ser det). Den har kring 15h batteritid med tangentbordet (som har inbyggt batteri). Den kör Android, men är klurig att få igång Linux på (beror framför allt på bristande stöd från komponenttillverkarna, de som kan skriva drivrutiner kan inte göra det utan information hur de fungerar). Den är liten och kostar kring 6-7000:-. Rimlig dator.

Jag tittade även på Macbook Air 11″ som verkar vara en kompetent liten dator. Snygg också. Tyvärr verkar det finnas lite problem med Linux på den. Går lös på 9000:-, helt ok alternativ. Batteritid på 5h, inte ok.

ASUS har även släppt bärbara datorer med Windows8 och pekskärm med Intelprocessorer. De är billiga, går antagligen att köra Linux på dom, batteritiden är kring 5h. Inte riktigt ok.

Jag valde tillslut att köpa en Samsung Chromebook 3G. Den är liten, har 8h batteritid, kan köra Ubuntu Linux parallellt utan att installera om. Den väger knappt 1kg och ser ut lite som en Macbook Air.
Det krävs ett Google-konto för att logga in och den är tänkt att användas mot molnet, allt ska lagras på Google Drive. Det är egentligen en dator som kör Google Chrome för surfning. Kostade 3500:-
Det fungerar förvånandsvärt bra och jag är nöjd. Men inte tillräcklig nöjd för att sluta titta efter alternativ.
Det positiva är att den inte har några rörliga delar och är därmed knäpptyst, det går knappt att förlora data eftersom det lagras online.
Det negativa för mig är:

 • Den måste nästan vara ansluten till nätet för att gå att använda (har arbetat mig runt det dock).
 • Ingen möjlighet att ansluta till sshfs, samba (windowsutdelningar) eller NFS. Det är dumt, eftersom jag gärna skulle vilja komma åt mina mp3-filer på lokala nätverk. Detta är något som en avancerad användare vill ha och något som Google inte ser att en Chromebook-användare behöver. För att vara en dator som lever på sin anslutningsmöjlighet så är det bara dumt.
 • För att skriva ut måste skrivarna vara konfigurerade i Google Cloud Print. Det måste göras från en annan dator och är klurigt. Inte alls självklart. I mina ögon dumt och på tok för svårt.
 • Skype fungerar inte. Det är inte Googles fel utan snarare Microsoft som inte tillhandahåller en webbklient eller ARM-baserad klient. Det går alltså inte att använda Skype.
 • Det finns ingen VNC-klient som fungerar. Jag kan inte ansluta till en session på en annan dator eftersom stöd för ARM saknas. Tydligen har det varit så de senaste 6 månaderna. Synd. Det hade löst lite av problemen.

Med det jag har lärt mig hittills är att ASUS Transformer Pad Infinity hade kanske varit ett bra val ändå. Problemet med den är att den funnits på marknaden i drygt år när jag köpte. Den är antagligen på utfasningsstadiet.
Kanske ska köpa när det kommer en uppföljare till den (trots att det är Android).

Det ser nu ut som det kommer en uppdaterad Infinity under hösten nu 2013. Ska spana lite på den också.

Krydda eget brännvin med Vårbrodd

Jag har roat mig att krydda brännvin på lite olika sätt. Jag har testat med björkskott, stjärnanis, vårbrodd och diverse annat. Det som fungerat bäst hittills är grässorten Vårbrodd. Det är en vanlig grästyp och den som gör att hö luktar just hö. Det som smakar och luktar är kumarin som finns i princip hela växten (osäker på roten dock).

Låt mig visa i bilder hur jag gjorde 2013års sats med Vårbroddsbrännvin.

Sax och påse

Det flesta bra historier börjar med sax och påse (stenen fick inte vara med, allt för att skapa intrig)

Sax, hand och Vårbrodd

Det mesta går att använda av Vårbrodden. Den växer nästan överallt.

test

Lägg allt i en burk och häll på brännvin. Det är viktigt att inte ha för starkt brännvin. 32% har jag tör mig är optimalt. Brännvin special är bra (förutom att kassörskorna tittar lite konstigt när man kommer med 4 flaskor…)

Stäng burken och låt den stå några veckor. Min stog 2 veckor.

Stäng burken och låt den stå några veckor. Min stog 2 veckor.

Efter två veckor.

Efter två veckor.

Sila i kaffefilter och häll i en flaska. Sedan låter jag allt stå i 6 månader.

Sila i kaffefilter och häll i en flaska. Sedan låter jag allt stå i 6 månader.

Jag borde förstås tagit bild när jag silade extraktet, men det var så fippligt att sila med kaffefilter utan kaffefilterhållare.

Smaken och doften av extraktet påminner stark om choklad.
Inför servering späder man ut med mer brännvin (ungefär som saft). Det är bara att gå på känsla. Få det att se snyggt ut.
Rolig grej att bjuda på till sin gubbröra eller någon annan klassisk rätt 😀

Kom ihåg att brännvin ska serveras rumstempererad. Många kyler sitt brännvin/snaps i frys eller kyl, det gör att smakerna försvinner. Blir ni serverade iskall snaps så bör ni misstänka kvalitetsbrister.

Dont drink and drive!