10 minuter senare!

Hej igen!
Nu är det något senare på natten, lampan har tänt och släckts några gånger.
Jag har kommit fram till att inspirationen och kreativiteten lika gärna kan komma av att jag sovit i två dagar utan att äta något. Testa det innan ni börjar supa, knarka, sporta,ha sex eller dricka kaffe.

Jag har förövrigt blivit något jag inte trodde jag skulle bli. Jag såg något på min grannes dörr som lyste, en diod precis vid nyckelhålet. Säkert någon form av tjuvlarm, tänkte jag. Men tankar räknas inte alltid, jag släckte ner hela lägenheten, tog fram kikaren och zoomade in. Det gav dock ingen ytterligare information. Men för att späda på alla fördomar, så är min kikare kamoflagefärgad.

Jag har alltså blivit en granne som tjuvkikar på grannar med kikare! Vilket påminner mig om en episod på högsta våningen på kårhuset i Luleå, med fysikinstutuionens stjärnkikare (väldigt mycket över en normalmänniskas budget för en kikare) och en klar himmel med fin stjärnhimmel. Sedan att tre höghus låg ivägen för stjärnorna är ju en annan sak.

Nu måste jag sova! Synes!

Fantastiskt, om kreativitet mitt i natten.

Är det inte lite fantastiskt att de mest kreativa ögonblicken man har (eller som jag har iallafall) alltid infaller när jag håller på att att bli bättre efter en sjukdom. Jag har tagit som vana att ta fram antecnkningsblock på direkten varje gång jag är sjuk. Måste se konstigt ut för grannarna, tänder lampan i 2 minuter, släckt i 5 minuter, tänd i 4 minuter, släckt i 2 och så vidare.

De senaste två sjukdomarna har jag skrivit ner, enligt mig, väldigt intresssanta ideer som jag aldrig läst om i skönlitteratur. Jag siktar antagligen för högt, kanske för mycket att önska efter orginalitet. Men faktum är att det mesta jag har läst har varit någon form av mutation av något jag redan läst. Det är väl samma sak med mina framtida mästerverk, men de kommer att sitta på en egen kvist till att börja med.

Jag undrar, sjukdom och kreativitet, kan det ha ett samband. Kroppen jobbar för högvarv för att fixa alla trasigheter. Svårt att stänga av hjärnan i en sådan process.
Det kanske därför det är så många (fördom och generalisering av mig) kreativa människor som genomhistorien och i nutid brukat droger. Stringberg och en jäkla hög till med absint. Alkohol generellt sätt, alla musiker, författare, poeter och kändisar verkar ha problem med det. Andra droger också, är det inte opium så är det kaffe eller sex.

När sedan kroppen försöker fixa till alla dumheter så flödar kreativiteten. En ond spiral som slutar, precis som allt annat i livet, med död.

Knarkar ni så håll opp med det, alkohol räcker nog långt om nu ni verkligen vill ta kål på er själva i förtid. Kroppen försöker reparera sig efter hård träning, så träna hårt istället!

Medians makt

Tjo och tjim i kajutan!

Visst är det lite coolt att medians makt är så stor. Vi vet ju att Bush, Reinfelt, Persson, Sahlin och så vidare, är dumma. Bush speciellt, det är för oss svenskar tydligen helt uppenbart att man måste vara idiot för att bli president i USA. Jag tror inte han är dum, även om det är väldigt lätt att påverkas av sanningarna som står i tidningar.
Samma sak gäller artister/kändisar som Paris Hilton, Jessica Simpson och så vidare, vi skulle aldrig sitta och diskutera dom, eller läsa artiklar om dom bara för att dom råkar hamna på tidningen framsida om och om igen. Marknadsföringen är förstås stenhård, men det måste finnas något bakom pannbenet annars skulle de aldrig komma så långt. Kan det vara avundsjuka att vi inte själva orkar prestera, att vi känner oss trygga om klassar dom som idioter. Det finns väldigt få idioter.

Visst ni förresten att två ryska plan släppt bomber på Georgien häromdagen. Hur många visste om det? Det känns mer intressant än vad Paris Hilton har för sig eller att Fredrik Reinfelt gett bush en röjsåg.

En annan intressant sak jag hörde nyligen. Knut Knutsson, känd från Antikrundan (som jag inte ser eftersom jag inte har en TV) berättade i radioprogrammet Sommar om sina erfarenheter att åka till folk och kolla in deras grejer. Han reflekterade över att de bästa prylarna fick han oftast se hos folk där han inte behövde ta av sig skorna och dessa personer oftast bjöd på pulverkaffe. Tänk på det när ni besöker Svangård Mansion nästa gång! 😉

Flodström filosoferar

Hallå hej!
Jag läste en artikel på DN hemsida där ett förslag om färre univeritet tas upp. Det är den nya chefen för högskoleverket och tillika före detta rektor på KTH som kommer med förslaget. Det handlar i korthet om att ha färre universitet för att kunna konkurera med utländska motparter.
Jag gissar att det gick till ungefär så här, Anders satt på kontoret på KTH och svor över att det kom färre och färre nya studenter till skolan. Färre studenter betyder mindre pengar till forskning. Hmm… vi börjar med att säga att säga att studenter behöver kvalitetsäkrad utbildning (skapa statestik som säger att KTH är bättre än alla andra).
Jag har några funderingar. Jag läser en bok nu som en ekonom har skrivit, han skriver att ”Location, location, location” är jäkligt viktigt. Finns det någon som inte vet att det är jäkligt dyrt att bo i stockholm som stockholm? Jag tror det finns en hel del som väljer andra universitet på grund av en sådan orsak. I boken nämns också teorin om att den bästa produkten till bäst pris finner man på en öppen marknad, med konkurrens. Tanken är att kunden väljer den bästa produkten till bäst pris, för att skapa produkten krävs att tillverkningen slimmas så man kan hålla så lågt pris att folk köper. Kanske är samma sak med universiteten i Sverige?

Jag tycker också att det är för mycket universitet, högskolor och folkhögskolor. Ett gytter. Varje ansvarstagande kommun har fixat sin högskolan för att göra sin bygd mer attraktiv. Jag gissar att många högskolor i Sveriges stora städer har förlitat sig på braindrain från landsbygden för att kunna fylla sina platser.

Folk väljer inte att plugga på ett speciellt ställe bara för att det är den bästa utbildningen (eller har bäst forskning). Det är mängder av andra faktorer som spelar in. Skidåkning, surfning, brudar, partyliv och så vidare.
Anders Flodström är teknolog och vi teknologer verkar ha det svårt att se något än det funktionella i saker. Varumärkens värde ser vi inte. Han talar om att skapa Norrlandsuniveritetet, vilket är superdumt namn (enligt mig), jag tycker man ska skapa Svealandsuniveristetet och Götalandsuniveritetet isåfall. Tre universitet borde ju räcka.

Han snackar även om kvalitetsäkring genom rankinglistor av universitet, jag hoppas det blir någon helt oberoende organisations som gör det isåfall. Jag litar inte riktigt på Högskoleverket 😀

Där fick ni massa svammel, flum och blandad tankar!