Hur ska man gå vidare och lära sig mer?

Lite funderingar om kunskapsutveckling

Det går inte att lära sig det här genom att sitta på en lektion och jama med när föreläsaren talar utan man måste göra lite saker själv. Att bygga websidor är inte tekniskt komplicerat, men för att resultatet ska bli bra krävs att man är medveten om en miljon små detaljer och vad de får för effekt på en site. Jag tror inte att den medvetenheten går att plugga in utan att den måste upplevas!

Jag har lagt märke till hur min egen hemsida har utvecklats genom åren. Till att börja med var den mycket enkel, och jag var nöjd med det. Sen upptäckte jag att man måste ha en genomgående "unik men ändå förutsägbar layout" på sin hemsida för att försöka förhindra att läsaren blir förvirrad. Då lade jag till alla möjliga "förskönande element", bland annat små ikoner överallt. Efter ett tag upptäckte jag nackdelen med det. Jag hade satt alla dessa små ikoner att inte ha någon blå "ram" omkring sig (för det "såg fult ut") och nu kunde jag inte längre se vilka länkar jag besökt och vilka som var nya. Min lösning på det problemet var först att sätta ett litet *-tecken efter varje ikon och låta det vara en del av länken. Det var inte snyggt men informationen om vilka länkar som var besökta fanns där. Sen insåg jag att jag kunde ta bort den lilla asterisken och låta en del av texten intill ikonen vara länktext (precis så som det varit i den ursprungliga versionen). Sen insåg jag att sidan laddade snabbare om jag tog bort ikonerna och bara hade textlänkar. Jag insåg att det fanns andra sätt att göra en "konsekvent layout" än att ha små ikoner överallt.

Så var jag alltså tillbaka vid början igen. Jag hade gått från "enkelt för att jag inte kunde annat", via "tillkrånglat bara för att visa att jag kan" till "enkelt för att jag insett att det är bäst". Jag tror inte att jag är unik i det avseendet. Jag tror att alla behöver få göra sina egna misstag för att förstå att de är misstag. Därför rekommenderar jag att Leif och Kjell låter sin företagshemsida fortsätta att ha den stil som jag börjat med och att de bygger egna, personliga hemsidor som de kan utsätta för sina utbrott av "överdriven inlärningskreativitet".

Visst har de den kreativiteten! Jag såg till exempel hur Kjell satte in en tabell i läxan till lektion två, bara för att visa att han kunde. Det är helt OK i en inlämningsuppgift i grundläggande HTML-kodning, men helt fel i en seriöst menad site. Jag har lagt märke till hur Leif vill ha mycket bilder överallt (han vill leka med sin nya häftiga digitalkamera). Jag manar till viss förskitighet på den punkten. I en tryckt bok har bilder effekten att "lätta upp" textmaterialet, på en websida kan de få den rakt motsatta effekten - de kan tynga ned en hemsida och skrämma bort läsare! Det är såna här grundläggande skillnader mellan webben och andra, liknande medier som man måste vara medveten om när man bygger en site.

Hur ska man gå vidare?