Att uppdatera en befintlig site

En site blir aldrig "färdig"!

En sak du bör vara medveten om från början är att en site blir aldrig färdig. Den kräver en viss skötsel om det alls ska vara någon vits med att ha den. Allteftersom du arbetar och gör nya projekt kan det vara lämpligt att ha i bakhuvudet att en sida om det nya projektet kan vara en lämplig utökning av din site och att du skriver en sådan när du ändå håller på med projektet i fråga. Gör många små ändringar och uppdateringar allt eftersom du arbetar så håller du siten vid liv. Det blir också mycket intressantare för de som läser den och som av någon anledning intresserar sig för innehållet på just din site (dina kunder, om det är en företagssite) att se att det kommer nytt material lite då och då.

I det sammanhanget kan det också vara nyttigt att tänka på att inte utan vidare slänga bort gamla sidor. Sådana sidor kan rentav öka sitens "värde" i många läsares ögon (och det motverkar "länkröta", d.v.s. att andras länkar till dina dokument dör).

Läs vad Jakob Nielsen har att säga om den saken.

En site du gjort själv

Eftersom du gjort den själv och vet exakt hur den är uppbyggd så är det bara att tuta och köra. Du har naturligtvis lagt upp det hela på ett smart sätt och utnyttjar Server Side Includes, Preprocessing, formatmallar, mm på ett bra sätt. Du har naturligtvis också redan från början lagt upp en bra filstruktur som det är lätt att bygga ut. Att skriva en ny sida blir i så fall bara fråga om att fylla på med innehåll och "stoppa in" det på rätt plats i din struktur.

Är det flera personer som ska arbeta med siten?

Då blir det hela genast lite mer komplicerat. Jag vet av egen erfarenhet precis hur grisigt och trist det kan bli när fem personer ska försöka dela ett konto och bygga ut en och samma site. Alla strävar åt olika håll och alla har sina egna idéer om hur saker ska vara. Jag skulle föreslå att ni väljer en person som har hand om struktur och layout och att de andra får nöja sig med att skriva innehåll till sidorna. Dessutom kan det vara lämpligt att göra en uppdelning där varje person får sin egen mapp och allt han eller hon skriver ska ligga i den mappen och ingen annnanstans! På det sättet får var och en stå för sin egen oordning. En nackdel med det kan vara att det systemet kan kollidera med sitestrukturen. Att ha flera personer som ska skriva i samma mapp är i princip dömt att misslyckas så någon form av indelning som alla måste respektera är nödvändigt!

En site du tagit över efter någon annan

Det första du måste göra är att ta reda på hur siten är strukturerad (och om siten alls är strukturerad!) och sedan besluta om det bara är att fortsätta på det som redan finns eller om du måste börja arbetet med att göra om någonting.

Har siten redan en bra struktur?

Om svaret på den frågan är "ja" så är det bara att sätta sig in i hur den strukturen är upplagd och bygga vidare på den. Det kan vara lämpligt att i alla fall till att börja med acceptera att vissa detaljer kanske inte är precis så som just du skulle vilja ha dem och vänta med att ändra dem tills det blir dags att göra en lite större "storstädning" av siten (det måste man göra lite då och då. Inte nödvändigtvis en jätte-omstrukturering, men i alla fall en genomgång av alla länkar och städa bort "skräp" som kan ha ansamlat sig med tiden). Om du genast sätter igång att röra om bland filer och annat innan du är väl insatt i hur det hela är upplagt kan du oavsiktligt råka trassla till saker och ting för dig själv.

Om det inte redan finns en bra struktur så är det kanske inte så stor mening att sätta igång och försöka "bygga ut" siten. Då kan det kanske vara bättre att lägga hela rasket i en "skräpmapp" och sedan bygga om siten från grunden (men utan att behöva göra om själva innehållet på siten, det tar du från skräpmappen allteftersom du bygger upp den nya strukturen). Hur som helst blir det en del jobb att städa upp efter någon som varit slarvig, men det kan det vara värt i längden. Att här leta döda länkar ute på nätet och kontakta sidornas ägare, tja, lycka till!

Kan du ta åt dig äran av att ha gjort siten?

En del "webdesigners" sätter en egen liten logo på sidor de gör med en länk till sina egna sidor. Sen kommer någon annan och tar över siten och vet inte vad han ska göra med den där lilla saken i hörnet. Ska han låta den sitta? Ska han ta bort den och sätta dit sin egen? Ska han låta den sitta kvar och sätta dit sin egen bredvid? (Jag har läst många upphetsade debatter om det här i webdesign-relaterade diskussionsgrupper).

Jag föreslår att man sätter en liten länk längst ned på huvudsidan med länktext "Om sidan" eller något liknande (ungefär som på en del program). Den kan leda till ett separat dokument där man kan skriva upp precis vem som gör vad med siten, och när de gör det. (Var lite lagom noggrann med att skriva upp ändringar. Ingen är intresserad av att läsa "980203; Kalle Svensson ändrar sin rekommendation om ketchup i dokumentet /mat/hamburgare.html". Lista i stället "Maj 97 till April 99; Kalle Svensson sköter hemsidan. Mars 98; Kalle lägger till en sektion om pizza. o.s.v.") På det sättet kan alla nämnas utan att belasta själva huvudsidan i onödan och det framgår tydligt om man gjort några mer genomgripande ändringar och vem som ska ha äran av vad.