Sitestruktur

Det här är ett jättekapitel, där man kan lägga precis hur mycket tid som helst! (och ändå inte bli 100% nöjd). Men det är bara att kämpa på. Var noga med att låta någon annan, någon som inte är så insatt i vad din site handlar om, titta på ditt mästerverk och iakttag hur de reagerar inför hur du organiserat din presentation. Var inte för stolt för att ändra detaljer som bevisligen inte fungerar. Jag tänker bara ta upp några grundläggande begrepp här.

Filstruktur och site-struktur

Jag tycker inte att man ska lägga alla filer i en enda jättemapp! Utnyttja det faktum att du kan lägga upp underbibliotek (ja! Du kan lägga upp underbibliotek på en website på precis samma sätt som på din egen hårddisk!). Gör vettiga indelningar och tänk på att det ofta kan vara en fördel att "bygga på djupet", inte minst om siten kommer att leva kvar en längre tid och utvecklas i riktningar du kanske inte kan förutse idag. Gör den här indelningen redan från början! (det är inte kul att städa upp bland gammalt skräp!).

En site måste också delas upp på något sätt. Där kan det ofta vara en fördel att inte bygga för djupt (läs vad Diane Wilson har att säga om max tre klick...). Lyckligtvis finns det inget som hindrar att du bygger på djupet i filstrukturen och mer ytligt i webstrukturen. Det måste inte finnas ett direkt samband mellan web- och filstruktur. Det kan dock vara praktiskt om det finns vissa likheter.

"Navigation"

Tänk på att försöka göra varje individuell sida överskådlig. "Överst i hierarkin" bör finnas en "huvudsida" med länkar till kanske fem sidor (men definitivt inte mer än tio sidor! och även det är att tänja på vad en normal människa klarar av att ta in i ett svep) som du av någon anledning betraktar som "viktigast". Dessa länkar bör sedan finnas upprepade på varje sida på siten. Det är dessa som brukar kallas "navigationslänkar". Ofta består dessa "viktiga" sidor i sin tur av lite längre listor av länkar till "medelviktiga" sidor, eller sammanfattningar som länkar till fördjupningssidor.

[Bild: grundläggande sitestruktur]

Det kan tyckas att det här sättet att lägga upp saker är tråkigt. Man måste inte lägga upp det på det här sättet. Vill du hellre ha en cirkulär navigation, eller en kubisk (vad nu det kan innebära) så är det fullt möjligt. Tänk bara på att det viktiga ju är att kommunikationen med läsaren fungerar. Om läsaren blir förvirrad av det du skrivit kommer han sannlorlikt inte att fortsätta läsa särskilt länge utan lämnar siten med omdömet att den var dålig. Folk har lätt att förstå en enkel hierarkisk struktur som den jag visar i bilden ovan och det är också så de flesta siter ute "på den riktiga webben" är upplagda.

Hjälp! Var har jag hamnat?

Det är viktigt att varje sida har en länk till huvudsidan. Det bör också finnas en e-postadress på sidan (och gärna också ditt namn). Det handlar om att på ett lagom tydligt sätt tala om för läsaren var han befinner sig. Visst de flesta har ingen aning om vem "Veronica Karlsson" är, eller vad min hemsida handlar om, men den lilla informationen ger i alla fall läsaren något att identifiera och känna igen (det gör sidan lite mer mänsklig). Det hjälper också läsaren att förstå när han lämnar min site och kommer nån helt annantstans (Det är inte någon självklarhet att folk vet var de är på nätet! Jag har flera gånger fått frågor om sidor som jag aldrig sett, men som någon som jag länkat till i sin tur länkat till...)

SSI och Preprocessing

SSI Står för "Server Side Includes" och är en metod för att "inkludera" filer i varandra. Allt som händer här händer på servern, och det är inte alla servrar som tillåter användande av SSI. Det är dock väldigt smidigt att arbeta med och ett lätt sätt att uppdatera "navigationsbiten" i en hel site genom att bara ändra i en enda fil.

För dem som inte kan använda SSI finns en alternativ metod som kallas "preprocessing", och som går ut på att göra alla ändringar i dokumenten i en kopia av siten på sin egen hårddisk, innan man lägger upp den på servern. Jag vet rentav ett flertal mycket vettiga och kunniga personer som rekommenderar preprocessing som bättre än SSI. Det finns flera olika varianter att välja mellan, så det är bara att sätta sig ned och fundera ut vilken typ av funktionalitet du vill ha och sen läsa om vad som finns (eller kanske rentav skriva ditt eget preprocessing-program?). Jag har själv provat en som heter htp och som jag tycker är väldigt trevlig att arbeta med.

Läs!