Länkar

Absolut länk

Den enklaste formen av länk är den som helt enkelt refererar till en komplett URL. Den består av taggen <A> med attributet HREF som har som värde en URL.

Exempel:

En länk till min hemsida skulle se ut så här:
<A HREF = "http://www.ludd.luth.se/users/vk/"> Veronicas hemsida</A>,
och när den används i ett dokument ser den ut så här: Veronicas hemsida

Lokal länk

Det kan kännas lite onödigt att sitta och skriva absoluta länkar internt på en hemsida och det är det också. Det går att referera lokalt till andra filer på den egna hemsidan. Exakt hur du skriver beror lite på var i filträdet filen du ska länka till befinner sig i förhållande till dokumentet som länken ska sitta i.

[Ett filträd]

Om båda filerna sitter i samma mapp (till exempel en länk från D till E i bilden) är det bara att ange målfilens namn i länken,
t.ex. <A HREF="filnamn.html">

Om du vill länka till en fil i ett underbibliotek (i förhållande till filen du vill länka från, t.ex. en länk från D till F) får du ange det underbiblioteket som sökväg,
t.ex. <A HREF="mappen_mopp/filnamn.html">

Om filen du länkar från själv sitter i ett underbibliotek måste du ange "föräldrabiblioteket" ("parent directory", till exempel en länk från D till A), som (alltid) heter ../
t.ex. <A HREF="../filnamn.html">

Om båda filerna befinner sig i varsitt underbibliotek till en tredje mapp (till exempel en länk från D till B) måste du kombinera ett steg upp och ett steg ned,
t.ex. <A HREF="../mappen_mopp/filnamn.html">

Lokal absolut länk

Ibland kan det bli många prickar att hålla reda på. Vill man t.ex. länka från G till C i bilden får man länka till ../../mapp/fil.html. Då kan det ibland vara smidigt att använda sig av "halv-lokala", "halv-absoluta" länkar, d.v.s. länkar som beter sig som absoluta länkar men är korta som lokala länkar.

Om en URL ser ut så här: http://www.domännamn.se/hejan/hoppsan/loppan/hurra/hej.html så har den den "lokala absoluta URL:en" (eller ska det möjligen vara "absoluta lokala URL:en"?) /hejan/hoppsan/loppan/hurra/hej.html.

Lägg märke till att en sådan länk alltid börjar med ett snedstreck, och att den alltid börjar direkt efter www.domännamn.se-biten. Om din hemsida har URL:en http://www.domännamn.se/users/kalle/ så börjar dina lokala absoluta länkar med /users/kalle/, och inget annat.

Mailto-länk

En praktisk länktyp är länkar till e-postadresser. De ser likadana ut, men man måste sätta mailto: framför själva adressen. En länk till min e-postadress skulle då se ut så här:
<A HREF = "mailto:e93-vkn@sm.luth.se"> e93-vkn@sm.luth.se</A>
och se ut så här i ett dokument: e93-vkn@sm.luth.se. Man måste inte ha själva adressen som innehåll i A-elementet, men det är praktiskt att göra på det sättet (det underlättar för alla oss som inte använder sin webläsare som e-postläsare, och det underlättar för de som skriver ut websidor på papper om adressen finns i klartext på sidan).

Länk till en bestämd plats inne i ett dokument

En annan praktisk variant är att länka till en plats mitt inne i ett dokument. Det kan vara det dokument du befinner dig i just nu eller ett annat dokument. För att kunna göra det är det två saker som behövs. Dels behövs en länk, men man behöver också nånting att länka till.

För att skapa en plats inuti ett dokument som man ska kunna länka till använder man <A>-taggen med NAME-attributet i stället för HREF-attributet och "hakar fast" den kring någonting (oftast lite text, t.ex. en rubrik). Man sätter NAME="nånting" där "nånting" bör vara något vettigt ord som passar in i sammanhanget.

För att länka till den platsen använder man sig av <A>-taggen med HREF-attributet precis som förut, men man sätter #nånting i stället för ett filnamn. Om man länkar från en annan fil måste man sätta filnamn.html#nånting för att datorn ska hitta platsen man länkar till.

Exempel:

En länk till stycket om lokala länkar.

Varning för file:/!

När man arbetar lokalt på sin hårddisk, ibland även lokalt inom ett nätverk, kan man använda sig av URL:er som börjar på file:/. Såna är dock direkt olämpliga att använda i ett större sammanhang. Nisse Eriksson i Skåne har ingen aning om hur din hårddisk ser ut eller hur han kommer åt en fil på den (det gör han inte). Var medveten om detta och se upp så du inte åker på en nit. För att göra det hela ännu värre, såna länkar (eller bilder) kan ofta se ut att fungera fast de i själva verket inte funkar alls (därför att din dator mycket väl vet hur din hårddisk ser ut...).